Het team in Mexico en Alfred/Nellie heten u van harte welkom.Ons doel is kinderen in Mexico door middel van creatieve projecten en sport hun zelfvertrouwen terug te geven. Bovendien willen we de kinderen de mogelijkheid bieden om te lezen, veel te lezen, zodat hun wereld groter wordt. Creatieve projecten en sport helpen de jongeren om (traumatische) ervaringen uit hun verleden te verwerken en een plek te geven. En wegdromen in een boek, jezelf beter leren kennen door een boek, draagt er eveneens toe bij om wat er gebeurd is in je leven een plaats te geven.

Wij willen deze mogelijkheden aanbieden:

a. in het familiehuis van NPH (Nuestros Pequeños Hermanos) in Cuernavaca
b. aan kinderen in de omgeving van het familiehuis
c. aan kinderen die op straat wonen/leven in de omringende wijken van de stad

droom

Theater

Werken aan het zelfvertrouwen om je te presenteren voor een publiek. Je lichaam als instrument inzetten en daarom je lijf trainen: leren ontspannen, ademoefeningen, werken met stem, aan mimiek. Bewust worden van je lijf. Samenwerken, iets neerzetten op de planken wat het publiek (en jezelf) tot denken zet.

Uitspraak van een van de jongere:
"Als ik speel dan vergeet ik alle nare dingen."

ruimte

Dans

De expressie van het lichaam vergroten.
Het leren uitdrukken van gevoelens in beweging.
De folkloristische Mexicaanse dansen instuderen die de geschiedenis van het land vertellen.


Uitspraak van een van de jongere:
"Als ik dans dan ben ik niet langer triest maar gelukkig."


droom

Muziek

Emoties uiten via het instrument wat je bespeelt.
Bestaande liedjes zingen of zelf maken die het hart raken (van jezelf en je publiek) en uiting geven aan wat er leeft.
Ritmegevoel ontwikkelen.
Uitspraak van een van de jongere:
"Als ik muziek maak dan word ik helemaal licht van binnen."


ruimte

Tekenen/schilderen

Weergeven wat er in je leeft door het vorm te geven op papier.
Leren waarnemen.
Werken met kleuren.

Uitspraak van een van de jongere:
"Ik vind het heerlijk om met kleuren te werken. Soms is het zo donker in mijn hoofd maar als ik dan ga schilderen dan wordt het licht in mijn hoofd."droom

Sport

We weten allemaal dat sport goed voor ons is.

Aan de creatieve projecten doen veel jongeren mee. En we zien wat hen dat oplevert. Maar er is ook een groep jongeren die dolgraag sport en het geld dat daarvoor beschikbaar was in het verleden, is steeds meer geslonken. Het familiehuis moet keuzes maken en de opvang (onderdak, eten en school) slokt steeds meer en meer het beschikbare budget op.

Daarom willen wij ervoor zorgen dat de jongens en meiden die graag op het voetbalveld staan, basketbal spelen of met de atletiekgroep trap op en af rennen of in hun vrije tijd graag op een loopband staan om te ontstressen, dat kunnen blijven doen.

Wij zoeken sportscholen, fysiotherapeuten, sporters of anderen die sport hoog in het vaandel hebben staan om ervoor te zorgen dat we sportkleding kunnen kopen, sportschoenen en sportapparaten.ruimte

Een bibliotheek

Al lezend ontdekken we onszelf. In sommige personages herken je jezelf, bij andere neem je afstand omwille van een botsend karakter. Onderzoek leert dat lezers vaak verbanden leggen tussen het gelezen boek en hun eigen identiteit. Verhalen kunnen op die manier helpen in de ontwikkeling van je persoonlijkheid en zelfbewustzijn.

Een van de redenen waarom lezen goed voor je is.

Nog een aantal andere voordelen op een rijtje: hogere concentratie, rijkere taal, verruimen van ons denken en wereldbeeld.

En wat te denken van de tekst boven de nis van de bibliotheek van Alexandrië "plaats ter genezing van de ziel".

Nu zijn we druk bezig om een bibliotheek voor de jongeren in Cuernavaca op te zetten. De boeken die we (gratis) krijgen zijn zeer gedateerd. Voor de jongeren is er dan ook weinig ‘leesvoer’ terwijl zij wel ontzettend graag lezen.

Daarom hebben we de bibliotheek "omarmd" en gaan we op zoek naar schrijvers, boekenwinkels, leesfanaten, dichters en andere boekenwurmen die dit onderdeel willen steunen.