Huis-project

(abajo: texto en español)

Maandag 12 oktober 2020

Hoi allemaal, welkom bij het thema “huizen”.
Hierbij mijn verhaal over huizen. Huizen staan voor mij voor geborgenheid, veiligheid, verbinding en bescherming. Ik heb in het begin van dit jaar in twaalf weken het thema uitgediept.

Eerst droomhuizen gemaakt. Veel met vindsels uit Griekenland gewerkt.

Daarna heb ik lichaamshuizen gemaakt. Het huis als lichaam , het lichaam als huis. Kwetsbaarheid en onzekerheid een plek geven in een ruggenwervelhuis, een buikhuis en een darmenhuis. In deze periode heb ik ook veel geschetst en geschreven. Allemaal terug te lezen en te zien op de blog creatieve projecten Mexico.

Na het darmenhuis ben ik lekker gaan spelen met eethuisjes en vriendschapshuisjes.

De laatste weken was het thema verwonderingshuis en het troosthuis. Toen heb ik ook boekhuisje gemaakt.

Nu gaat het echter om het TROOSTHUIS en VERWONDERINGSHUIS wat ik graag weer met jullie wil delen. Ik gun iedereen in deze rare tijd troost en de kracht om te blijven verwonderen.

Eerst heb ik een aantal schetsen gemaakt waarbij ik gekeken heb wat verwondering voor mij inhoud:

Naast vertrouwen, volheid, verbeelden, verbinding, verwerken, verbazen, vrij, verlangen en verzachten kom ik ook bij vliegen, natuur (ontluiking), hier en nu, kunst en schoonheid.

Wat houd voor mij troost in:

Bed, lezen, tuin, vriendschap/liefde, verbinding, met elkaar eten, ver(warm)en, rust, zacht en onze kat.

Verder met het huis. Ideeën uitgewerkt, een tekening van een huis en ook een schets gemaakt van hoe ik mijn bed ga maken.Het moet een oer bed worden. Zacht (fluweel) dekbed en een kussen van kant. Het matras is bekleed met bananenblad (Griekenland) en een kussen van kant (voor mij luchtigheid, vrouwelijkheid en zachtheid). De poten van het bed zijn gemaakt van gevonden drijfhout-stevigheid (Griekenland).De vleugels met doorzichtig papier beplakt en opgehangen. (vliegen)
De staanders afgezet met parelmoer en op de fundering 4 kommetjes van klei (symbool van aarde) geplaats met een parel (symbool voor liefde en zuiverheid). De “kommetjes” van klei heb ik gemaakt door zachte klei te drukken in gedroogd vruchtvlees. Net als een huis is een kommetje een metafoor voor mij van veiligheid, bescherming. Als laatste het dakje erop. Ook hier weer zaden, vruchten en pareltjes gebruikt. Ja het is af.Dat dacht ik. Ik had een gesprek met Francis Kilian en zij zei terecht hoe kom je in het bed? Als ik kon vliegen …maar helaas. Ja, hoe kom ik in mijn veilige oerbed en anderen NIET die ik NIET wil.
Ik maak een touwladdertje. Deze zijn gemaakt van rozentakjes uit de tuin. De roos staat voor liefde in al zijn hemelse en aardse tinten. De doornen geven bescherming.

Als ik in naar mijn bed ga haal ik het laddertje naar binnen en wentel me in troost, veiligheid en verwondering.Dank jullie voor het mee kijken. Ik zou het leuk vinden iets van jullie te horen. Let goed op jezelf en elkaar. Fijne week Karen

Karen (karen.baarspul@gmail.com)

Karen ya ha trabajado con el tema ‘Casas’ – cuando tu vas a ‘KIJK MEE MET’ es posible de ver estes blogs de Karen.

Ahora Karen quiere mostras las casas de consuelo y de asombro en este tiempo de Covid 19.

Mi tema; la casa de consuelo y mi casa de asombro.
¿Qué significa el asombro para mí? La confianza, la conexiόn, la imaginaciόn, la libertad, suavizar y la naturaleza, aquí y ya, el arte y la belleza.
Dos amigos habían enviado un regalo, una tarjeta postal con palabres de amistad. He pegado a la casa y la naturaleza = una rama de Grecia y he pintado un pájaro.
Y estoy haciendo una casa grande de consuelo y de asombro. Voy a hacer una cama.
El asombro: mi cama, leer, el jardin, amistad/amor, tranquilidad, sueve y nuestro gato Zowie.
Hundertwasser es un artista que usa también el tema consuelo. El dice que tienes tres pieles; tu cuerpo, tu vestidos y tu casa. Lisette ha hecho un taller de Hundertwasser y he pintado la pintura con muchos colores.

En la casa de sorpresa/asombro he hecho una cama con madera que he encontrado en Grecia. El edredόn es de terciopelo y la almohada de encaje (el encoje es para mí ligero, femenino y la suividad). Y la casa he adornado con madreperio y semillas y frutas.

Y Karen ha hecho ¡una escala de cuerda! Muy importante, cuando ella no gusta una persona en su casa, recoge la escala de cuerda.