16 april 2021: Nellie Blog 12

Een blog tussendoor Wegens ziekte kan Yovani pas volgende week reageren op het blog van Lisette (nummer 11) en daarom nu tussendoor een blog over de Mexicaanse muralist Diego Rivera.

Diego Rivera (1886 – 1957)Diego Rivera was een Mexicaanse muralist. Al op tienjarige leeftijd volgde hij avondles op ‘La Escuela Nacional de Bellas Artes’. Van zijn twaalfde tot zijn negentiende studeerde hij aan de San Carlos Academy. Een van zijn docenten spoorde hem aan om vooral naar Europa te gaan. Die raad volgde hij op en dankzij een beurs en verkoop van eigen werk kon hij de overtocht maken. Hij ging o.a. naar Spanje, België, Frankrijk en Italië en ontmoette vele schilders zoals Juan Gris, Eduardo Chicharro y Agüera en Pablo Picasso. En hij bestudeerde het werk van kunstenaars zoals Paul Cézanne en Renoir. De laatste maanden in Europa verbleef hij in Italië en hij bestudeerde de Etruskische, Byzantijnse en Renaisscance kunst.

Terug naar Mexico schreef Diego:
‘Mijn thuiskomst was alsof ik herboren werd. Het is onmogelijk om te beschrijven wat er van binnen met me gebeurde toen ik weer in Mexico aankwam. In alles zag ik een potentieel meesterwerk. In de markt, in de menigte, op festivals, werkers op de markt, op het veld. De eerste schets die ik maakte, vervulde me met verbazing, hij was goed, gewoon gelijk echt goed. Vanaf dat moment werkte ik met vol vertrouwen en vrede in mezelf. Alle innerlijke twijfel, het conflict dat me ze had gekweld al die jaren in Europa, verdween. Ik schilderde vanaf nu zo vanzelfsprekend, zoals ik ademde, sprak of zweette. Mijn stijl was geboren als een kind, in een moment, maar wel dat deze gebeurtenis pas plaatsvond na 35 pijnlijke jaren zwangerschap.

Bij terugkomst had hij gelijk contact met Vasconcelos, de Minister van Educatie en Onderwijs. Deze wilde heel graag de ideeen uitdragen van de Mexicaanse Revolutie. Na alle eeuwen Spaans-Christelijke onderdrukking wilde hij de Indiaanse cultuur en de Mexicaanse Nationale cultuur aan het volk tonen door middel van muurschilderingen. En zo de Mexicanen bewust maken van hun geschiedenis.

Diego startte met Creation op de Escuala Nacional Preparatoria. Hier zie je de Italiaanse fresco in terug: Christelijke en Europese invloeden maar kleurvol Mexico.Hij reisde met een groep kunstenaars naar Yucatan om daar contact te maken met de Indiaanse bevolking. Bij het Ministerie van Educatie en Onderwijs mocht hij 235 schilderingen aanbrengen.

In 1929 trouwde hij met Frida Kahlo. Diego en Frida waren vaak in het nieuws.Over Diego en zijn werk valt nog veel meer te vertellen. En dat gaan we ook doen. Want vanaf de zomer (2021) beginnen we met de lezingen over het leven van Diego Rivera, Posada en los luchadores. Zowel via stream en zodra het weer kan ook ‘live’ op veel plaatsen in Nederland.