Activiteiten


Overzichtstentoonstelling kunstenaarsgroep ‘El Sueño’


De tweede zaterdagmiddag 7 december zijn er kunstwerken verkocht en droomkaarten.

Van Anita is het schilderij ‘Armoede’ verkocht.‘Beweeg mee’ van Karen zorgt nu voor inspiratie bij de nieuwe eigenaar.‘Hoop’ van Lisette prijkt nu in een woonkamer en we hopen dat de eigenaars er van genieten.En het ‘Roodborstje’van Mark heeft zijn vleugels uitgeslagen en is aangekomen bij zijn nieuwe bestemming.Ook diverse droomkaarten zijn door Eric (de partner van Karen) vol verve aan de man gebracht!

Kortom, alle reden om te proosten!De eerste middag op zaterdag 2 november was een succes! Onze schilderijen zijn bewonderd en een deel is al verkocht. Mensen waren enthousiast over de projecten die we opzetten met de Mexicaanse docenten/kunstenaars en kansarme jongeren in Cuernavaca.

Droom van Diego:
Ik ben zestien jaar en ben geboren in Mexico-Ciudad. Mijn droom is om een groot politicus te worden om het leven van de mensen te veranderen door hen betere mogelijkheden te bieden. Niet alleen in Mexico maar in heel de wereld.

En de eerste droomkaarten waren te koop. Droomkaarten waarop kansarme kinderen uit Cuernavaca hun dromen hebben opgeschreven (deze staan te lezen op de achterkant van de dubbelzijdige kaart) en wij als kunstenaars hebben op de voorkant hun droom met verf en penseel uitgewerkt. Iedere kaart is uniek en zeker in deze decembermaand maakt u met een kaart als deze de ontvanger erg blij (die krijgt ten slotte een uniek kunstwerkje) en ook nog eens de kinderen in Mexico.


De droomkaarten

Ook Royal Talens Foundation is enthousiast geworden over ons project en inmiddels is een schip, deels gevuld met tekenmateriaal, onderweg naar Mexico.

Mark Groeneveld maakte deze tekening:Droomactiviteiten

Negentien jongeren uit het familiehuis van Nuestros Pequeños Hermanos hebben hun droom op papier gezet.

De kunstenaarsgroep El Sueño heeft deze wensen omgezet in beeld. Net als de voorgaande keren , thema loslaten en verwondering, hebben zij steeds het papier aan elkaar doorgegeven. Afgelopen maand zijn ze twee keer bij elkaar gekomen om de dromen van Mexicaanse jongeren beeldend neer te zetten en mochten nu alleen aquarel en houtskool gebruiken.

Van deze vellen zijn daarna kunstkaarten gemaakt met op de achterzijde de droom van de jongeren.

Deze handgemaakte kaarten, inclusief envelop, worden tijdens de overzichtstentoonstelling op zaterdag 2 november en zaterdag 7 december verkocht.

Wat heel opvallend was, de dromen, wensen en doelen van deze jongeren (die vrijwel niets hebben), verschillen niet veel van onze dromen en wensen.
Mexicaanse middag met verkoop van de deelstukken


Zondagmiddag 19 mei 2019De middag is druk bezocht en vele prenten hebben een nieuwe eigenaar gevonden! Ook was er een loterij waarin prenten en cadeaus verloot werden. En wijkvereniging Craneveer was zo goed om de inkomsten van de drankverkoop te schenken aan de Creatieve Projecten.
We zijn ontzettend blij met alle opbrengsten en hiervan worden teken- en schildermaterialen gekocht voor de jongeren in Mexico!

Antonio Adan was in Nederland en heeft in het familiehuis van NPH gewoond. Hij speelde tijdens deze middag gitaar.Thema verwondering en verbinding

Twee November 2018 zijn we met de kunstgroep weer bij elkaar gekomen in het atelier.
Nellie was toen in Mexico.
Na het thema loslaten zijn we die dag met het thema verwondering en verbinding aan de gang gegaan.
De opzet was hetzelfde, steeds 10 minuten werken op een groot vel en dan doorgeven aan de volgende kunstenaar.
Opvallend was dat er deze dag andere kleuren en zachtere vormen gebruikt werden.
Wat taal, een ander woord, kan doen in beeldvorming.
Na dit proces hebben we er weer kleine schilderijtjes uit geknipt.
Mooi proces om met zijn vieren steeds te zoeken naar interessante uitsneden.

19 mei 2019 willen we alle werken van beide dagen te koop aanbieden in wijkvereniging Craneveer. De totale opbrengst gaat naar het weeshuis in Mexico.

Het resultaat is HIER te bekijken.


Loslaatproject

15 augustus 2018
Anita/Karen/Lisette/Mark en Nellie

Ieder van ons kreeg een groot vel papier en ging tien minuten aan de slag met verven/schilderen of plakken. Ieder wisselde na tien minuten van plaats, elk schilderwerk werd op die manier door vijf verschillende personen gemaakt. Over het werk van een ander mocht dus heen geschilderd worden.
Er ontstonden zo vijf groepswerken.

Daarna werd er geknipt en geplakt.

loslaten

loslaten

Detail

loslaten

En het eindresultaat

loslaten

Lisette deelt haar ervaring over deze loslaatmorgen

Je eigen werk loslaten doordat een ander eraan verder gaat en zelf op het werk van anderen doorgaan en ook dat weer loslaten. Ik begon concreet met een hand die loslaat. Degene na mij voegde er wat aan toe, maar mijn hand bleef zichtbaar. Daarna werd er zo enthousiast overheen gegaan dat mijn hand niet meer zichtbaar was en vervolgens was zelfs al het onderliggende werk niet meer zichtbaar door groet uitgevloeide waterverfvlekken. Dat voelde even niet fijn, ik moest echt het werk niet meer als van mij zien. Toen we alle werken na afloop in stukken verdeelden, bleken uit de ‘vlekkenbrij’ toch mooie, rustige, ingetogen stukken te komen. Verrassend. Door los te laten wat ik wilde en wat ik mooi vond in mijn eigen werk, ontstond er iets mooiers wat ik niet bedacht kon hebben.
Doorgaan op het werk van anderen gaf weer andere emoties. Ik was bang om een mooie boom te verknallen, dus voegde ik er alleen omheen wat aan toe. In ander werk was genoeg ruimte om mijn eigen inbreng vrij toe te voegen. Het leukste vond ik de laatste fase, proberen eenheid te brengen in werk waar al 3 of 4 lagen van verschillende mensen in zitten. Door verbindende lijnen en kleurvlakken paste alles in elkaar. Alle 5 werken zijn heel verschillend geworden. In elk werk zaten genoeg mooie stukken om uitgangspunst te zijn voor de vervolgworkshop op 22 september 2018.


22 september 2018

Er is een groep van 15 mensen uitgenodigd om mee te doen aan deze workshop.
Mark leidt de avond en allevier de kunstenaars schilderen en tekenen zelf mee en hebben een aanmoedigende rol voor de mensen die aan de slag gaan.

De 25 deelwerken, gemaakt op 15 augustus, worden op de tafel gelegd en Mark vertelt hoe dit werk gemaakt is en wat dat met ons deed.

Een korte meditatie op muziek met de vraag: ‘Wat doet het thema loslaten met jou?’

De deelwerken van de ochtend op 15 augustus zijn dus uitgangspunt. Ieder kan een deelwerkje uitkiezen. Daarna gaan we aan de slag: 10 minuten schilderen, tekenen, en weer doorgeven aan elkaar Schrijven kan ook, maar dan als onderdeel van het beeld, niet apart op een blaadje.
Het is de bedoeling dat ieder het bestaande werk uitbreidt op de witte rand eromheen. Als het voor sommige deelnemers noodzakelijk is om iets toe te voegen aan het gemaakte werk is dat ok.

Iedereen aan het werk:

loslaten


Het resultaat is HIER te bekijken.

Enkele reacties van de deelnemers:

Ik vond het moeilijk als ik een papier kreeg dat al bijna vol was en waar ik weinig ruimte had om wat te kunnen toevoegen.

Ik vond het inspirerend om op een ander zijn werk te mogen doorgaan. Het bracht een nieuwe impuls aan mijn manier van werken.

Het doorwerken aan een ander zijn werk zorgde bij mij juist voor een gevoel van verbinding.

Ik zag dat mijn buurvrouw met klodders verf over mijn werk heenschilderde en ik vond dat geen aangename ervaring. Ik troostte mezelf met de gedachte dat ik de basis had gelegd voor haar enthousiasme.